Fra programidé til seersucces

23. November 2022 7 min.

Efter sin medvirken i flere forskellige tv-programmer spirede idéen til et helt nyt programformat hos Lars Elbæk. Sammen med designer Rasmus Larsson skulle han kaste sig ud i et ambitiøst boligeksperiment. For kan man bevæge sig fra bund til top på boligmarkedet på blot seks handler – og med et slutmål, der indebærer havudsigt? På baggrund af netop den præmis blev seersuccesen ’Fra 1-værelses til strandvejsvilla’ til.

I 2012 kunne seerne første gang opleve Lars Elbæk på tv-skærmen. Interessen for Lars og hans karriere i mæglerbranchen var i første omgang tiltænkt ét af de populære TV 2-koncepter, ’Liebhaverne’:

– TV 2 var på udkig efter en tredje mægler til Liebhaverne, og derfor lavede de en dummy med mig, husker Lars Elbæk og tilføjer:

– Og så fik de indblik i hele den her interne kamp, der er i mæglerbranchen imellem kæderne, som jeg involverede dem i – og det syntes de var sindssygt spændende.

Lars Elbæk blev som bekendt ikke den tredje mægler i Liebhaverne. Til gengæld resulterede interessen for den konkurrenceprægede mæglerbranche i programmet ’Boligrivalerne’, der blev sendt på TV 2 i 2012. Her fik seerne adgang til og viden om det aktuelle boligmarked og fulgte Lars Elbæk og de øvrige mæglere, når kampen om kunderne skulle udspilles.

Starten på et parløb

Efter Boligrivalerne var det ikke Lars Elbæks umiddelbare tanke, at han skulle lave flere tv-programmer. Men et opkald fra Pelle Hvenegaard blev snart til udviklingen af et nyt program, hvor Lars Elbæk for første gang skulle lave tv med Rasmus Larsson, designer og stifter af Design by Us:

– Vi mødtes, og så var der god kemi – og så lavede vi programmet ’Flyt eller forny’, fortæller Lars Elbæk.

Flyt eller forny blev sendt på TV3 og var en intern konkurrence mellem Rasmus Larsson og Lars Elbæk, hvor de skulle hjælpe de medvirkende familier med at realisere deres boligdrømme; skulle de bruge penge på at forny deres nuværende bolig, eller skulle de i stedet flytte til noget andet?

– Jeg skulle overbevise familien om, at de skulle flytte, og Rasmus skulle overbevise dem om, at de skulle bygge om. Og på den måde blev det en kamp mellem Rasmus og mig, fortæller Lars Elbæk.

Fra “konkurrence” til samarbejde

Efter et par sæsoner af Flyt eller forny ville Lars Elbæk gerne viske tavlen ren og lave noget andet. Men parløbet med Rasmus Larsson ville han gerne fastholde. I mange år havde han været vild med det britiske tv-program ’Wheeler Dealers’, der med stor succes har kørt på Discovery Channel i næsten 20 år. Her slår bilentusiast Mike Brewer sig sammen med mekanikere for at reparere og restaurere klassiske biler og herefter sælge dem videre med profit. Omend Lars Elbæk også selv er bilentusiast, kredsede hans programidé sig imidlertid ikke om biler, men i stedet endnu engang om hans force: Boligmarkedet.

– Jeg kunne godt tænke mig, at man tog noget fra det gamle DR-program ’Det’ Leth’ og kombinerede det med Wheeler Dealers. Og så skulle vi se, hvor langt man egentlig kunne komme for X-antal kroner, forklarer Lars Elbæk om programidéen, der udviklede sig til succesprogrammet ’Fra 1-værelses til strandvejsvilla’ på TV 2.

I Fra 1-værelses til strandvejsvilla er Lars Elbæk og Rasmus Larsson ikke længere i konkurrence mod hinanden, men skal derimod agere samarbejdspartnere, når de kaster sig ud i et omfattende boligeksperiment: Kan de med et indskud på 1.500.000 millioner kroner fra egne lommer investere sig fra markedets bund til top i løbet af bare seks bolighandler? Handler, der i sidste ende gerne skal bringe dem til havudsigt på strandvejen.

Et autentisk program

Første sæson af Fra 1-værelses til strandvejsvilla løb over skærmen i 2020, og det vandt hurtigt stor popularitet blandt seerne. Programmets autenticitet er ifølge Lars Elbæk en del af årsagen til, at det er blevet populært. Og samtidig er det en væsentlig årsag til, at det har været sjovt at lave:

– Det, der er fedt ved det program, er, at det ikke er tilrettelagt. Der er ikke nogen tilrettelæggere, der siger: ’Sig det her. Gør det her’. Derfor ville både Ras og jeg gerne lave det, lyder det fra Lars, der forklarer, at programmets præmis på den måde blev både ærlig og skåret ind til benet:

– Følg med, film det, klip det sammen, og se, hvad I kan få ud af det, konstaterer han om tilblivelsen.

En væsentlig del af fremdriften i programmet beror på spændingen i, om Rasmus Larsson og Lars Elbæk lykkes med deres mål i sidste ende. Og ifølge Rasmus Larsson er det også netop det, der gør programmet interessant at lave:

– Det spændende ved formatet er, at det er real penge, der er i spil. Der er ikke noget, der er sponsoreret, og pengene kan tabes, fortæller han og uddyber:

– Jeg bruger gerne et ordsprog om, at man kun kan lave fejl, når man laver noget. Så når det går stærkt, laves der også fejl, konstaterer Rasmus Larsson. Det understøttes af Lars Elbæk:

– Ting kan gå galt, og ting kan skride. Og det er det, der er med til at gøre det til et skidegodt boligprogram. For der er jo en cliffhanger: Hvad sker der næste gang? Får de nu styr på det, eller gør de ikke? Der sker hele tiden noget nyt, og vi håndterer udfordringerne, som de kommer, fortæller han.

Forskelligheder bliver til styrker

Den første sæson af Fra 1-værelses til strandvejsvilla bød på udfordringer undervejs, men i høj grad også succeser og ikke mindst et betragteligt overskud fra de forskellige bolighandler. Og overskuddet er i høj grad et resultat af Rasmus Larssons og Lars Elbæks parløb. Et parløb, der har fungeret, fordi Rasmus Larsson og Lars Elbæk på mange punkter er ens. Men som også har fungeret, fordi de er forskellige og hver især kan byde ind med deres styrker:

– Vi forstår hinanden. Der er ikke så meget, der bliver pakket ind, lyder det fra Lars Elbæk, der pointerer, at han og Rasmus har haft hver deres klare områder og opgaver, som de har styret.

– Det virker bare, supplerer Rasmus Larsson og tilføjer med et smil: Det er svært at sige, hvad det præcist er, der virker. Men kan man sige alt, vil jeg gerne det.

Endnu ikke ved vejs ende

Da første sæson af Fra 1-værelses til strandvejsvilla nåede sin afslutning, endte Lars Elbæk og Rasmus Larsson med at købe en strandvejsgrund ved Ålsgårde i Nordsjælland med udsigt til Øresund. Og selvom det var en forløsning at have nået så langt, som makkerparret havde formået gennem bolighandlerne, har de stadig appetit på mere. Af samme årsag har TV 2 i august haft premiere på anden sæson af det populære program:

– Vi er ikke ved vejs ende endnu. Det hedder jo ikke ’Fra 1-værelses til strandvejsgrund, smiler Lars Elbæk.

Om ‘Fra 1-værelses til strandvejsvilla’

I TV 2-programmet ’Fra 1-værelses til strandvejsvilla’ kaster Lars Elbæk og designer Rasmus Larsson sig ud i et ambitiøst eksperiment: Kan man med 1.500.000 millioner kroner investere sig fra bund til top på boligmarkedet? I første sæson endte makkerparret med at købe en grund på Nordre Strandvej i Ålsgårde, som de i den kommende anden sæson vil forsøge at rejse penge til at bygge drømmehuset på. Derfor starter de igen fra scratch og reinvesterer deres nuværende overskud i et faldefærdigt sommerhus. Herfra skal de gennem programrækken forsøge at rejse overskud til byggeprojektet i Ålsgårde. Anden sæson havde premiere på TV 2 den 24. august.