ELBÆKS DRØMMEHJEM – Rammerne for familieliv og virksomhedssucces

1. February 2024 8 min.

De sælger nogle af de mest eksklusive liebhaverejendomme i Danmark, og så har de hjulpet et utal af kunder med at finde deres drømmehjem ved vandkanten i Nordsjælland. Men hvordan ser Lars og Farnaz’ drømmehjem ud, når de får frie tøjler? Og hvordan skaber man de optimale rammer for en travl familie med tre teenagere og en succesfuld virksomhed, der har fuld fart på?

RAMMERNE FOR BÅDE FAMILIE OG VIRKSOMHED
På Strandvejen i Klampenborg ligger nogle af landets smukkeste ejendomme – og Elbæk-parrets nye hjem er absolut ingen undtagelse. Da villaen kom til salg i 2020, slog de til, og brugte efterfølgende mere end to år på at renovere huset fra kælder til kvist. I december 2022 kunne Lars, Farnaz og deres tre teenagebørn Anna, Ida og Conrad flytte ind i den fuldstændigt nyrenoverede villa.

Strandvejen i Klampenborg danner ikke kun rammerne for den travle familie på fem, den danner også rammerne for Lars og Farnaz’ succesfulde virksomhed ‘ELBÆKS Liebhavermægler’, der siden 2018 har solgt nogle af Danmarks mest spektakulære ejendomme.

Lars og Farnaz besluttede at forene familieliv og arbejdsliv dér, hvor deres børn lever deres daglige liv, og deres omfattende netværk er placeret. For at
bevare en klar grænse mellem familiens private bolig og parrets virksomhed har de valgt at have to separate bygninger. Dette sikrer, at familieliv og arbejdsliv ikke flyder alt for meget sammen.

ET BASSIN I BYTTE FOR EN KYSTVEJ I HAVEN
Villaen blev oprindeligt bygget i 1886 som et sommerhus til en grossererfamilie. Den del af huset, der i dag fungerer som Elbæk-parrets kontor, var der, kusken kunne opholde sig med hestene, mens familien nød livet i sommerhuset.

Tilbage i 1886 gik grunden helt ned til vandet, hvor man i dag skal krydse Kystvejen, hvis man skal ned og dyppe tæerne i havet. Lars fortæller, at de under renoveringen stødte på en betonklods ude i haven, da de skulle anlægge jordvarme:

“Vi kunne ikke regne ud, hvad det var for en klods. Men kort tid efter blev jeg opsøgt af en ældre dame, hvis bedsteforældre havde boet i huset mange år
tilbage. Hun kunne fortælle, at mens hendes bedsteforældre boede i huset, blev de kontaktet af amtet. Amtet havde vedtaget at anlægge Kystvejen, som skulle ligge foran huset. Som et plaster på såret skænkede amtet familien et bassin i haven – og det er så den betonklods, som vi støder på i renoveringsprocessen.” Elbæk-parret har planer om at bruge det oprindelige bassin til at anlægge en dam i haven.

„VI SPURGTE HINANDEN, OM VI VAR SNOTFORKÆLEDE“
Huset i Klampenborg er parrets tredje fælles hjem, og da de skulle i gang med renoveringen, tog de udgangspunkt i erfaringer fra deres tidligere hjem, hvor planløsningerne ikke havde været optimale i forhold til familiens behov. Farnaz tænker tilbage på en snak, hende og Lars havde en dag i deres tidligere hjem:

“Vi spurgte hinanden, om vi var snotforkælede. Vi havde bygget vores drømmehjem helt fra bunden af – hvorfor var det, vi ikke havde armene over hovedet. Hvorfor nev vi ikke os selv i armen hver dag og tænkte, at det var den vildeste drøm, der var blevet opfyldt?”

Men navigationen i huset fungerede bare ikke for familien, der på det tidspunkt havde tre små børn, der gerne ville være tæt på de voksne: “Vi endte med at stå og råbe ude i hallen, der lå i midten af huset, for at finde hinanden. Det var ikke et hus, der samlede os”, mindes Lars om familiens tidligere hjem, og Farnaz supplerer:

“På det tidspunkt var børnene små, og der har man jo brug for at være tæt på hinanden. Der var rigtigt mange af stuerne, som vi slet ikke brugte.”
Jeg sørgede altid for, at der var friske blomster og tændt lys i alle rum. Der var ikke noget, der skulle virke “dødt”. Det skulle se hjemligt og hyggeligt ud. Der var faktisk ret meget arbejde i noget, som vi slet ikke brugte.” De erfaringer tog Lars og Farnaz med sig, da de skulle renovere deres nye hjem på Strandvejen. De besluttede sig for at skabe et hjem, der kunne rumme familien og alle de forandringer, der følger med.

PLANTEGNINGEN BLEV VENDT PÅ HOVEDET
De har rystet posen godt og grundigt i forhold til den oprindelige plantegning i Strandvejsvillaen fra 1886. Parret har designet et hjem med rum og navigation, der er skræddersyet til deres familie og behov, så alle rum bliver brugt og ikke står tomme.

Lars og Farnaz’ tre sammenbragte børn er ikke længere små eller har det samme behov for at være der, hvor de voksne er. Tværtimod. Anna, Ida og Conrad er alle teenagere – så hvordan indretter man sit hjem, når der både skal være plads til fælles familieliv og tre teenagere, der også har brug for privatliv?

“Nu er det vores behov, at vi kan være tættere på dem og mærke, når de er her”, fortæller Farnaz og fortsætter:
“Vi har indrettet det, så de alle tre har fået hver deres store værelse med bad og garderobe.”

Lars og Farnaz har endda tænkt endnu længere frem, når det kommer til deres tre børn:
“De har mulighed for at blive her, så længe de vil. Og vi har prøvet at komme det i forkøbet, så godt som vi kan. Derfor har vi har gjort plads til dem i underetagen, hvor der også er tre rigtigt gode værelser til dem.”

FATTIGFIRSERE OG EN FLOT GÅRDHAVE
Lars har fulgt renoveringsprocessen meget tæt, og han fortæller, at der ikke er gået på kompromis med noget. Men hvilket rum er han mest glad for i det nye hus?

“Det må være gårdhaven”, siger han efter lidt betænkningstid. Gårdhaven har været Lars’ projekt, som også må siges at være ret vellykket. Omkranset af hvide mure kan man sidde og nyde den nærmest sydlandske feriestemning, som de har skabt i gårdhaven.

Lars har plantet vildvin, der allerede snor sig flot op ad den hvide husmur bag de store oliventræer, som er plantet i krukker. Gården er udstyret med hyggelig belysning, varmelamper og et solidt træbord med bløde stole omkring, der uden tvivl bliver centrum for lange sommeraftener og gode snakke med familie og venner.

Udover gårdhaven har Lars en anden ting, som har været særlig vigtigt for ham, da de skulle optimere Strandvejsvillaen:

“Alle, der har boet i huset før os, har sagt, at det var et koldt hus. Vi har haft meget fokus på at optimere den del. Jeg er vokset op i ‘Fattigfirserne’ under oliekrisen, og der var altid iskoldt i mit barndomshjem. Der var kun ét rum, der blev opvarmet en smule – alle andre rum var der ikke varme på. Jeg har lovet mig selv lige siden, at man ikke må fryse i mit hjem”, fortæller Lars.

THE-KØKKEN OG LUKSUS I SOVEVÆRELSET
Farnaz’ favoritrum, i deres nye hjem, er den separate forældreafdeling, der er indrettet som en stor, lækker hotelsuite med the-køkken, en stue, eget badeværelse og en kæmpe terrasse med fri udsigt over Øresund.
“Når jeg er der, går jeg fuldstændig i afslapningsmode. Og det er der, jeg går hen, når jeg skal lade op. Jeg kan godt lide at lave en god kop kaffe, sætte mig på terrassen og nyde den exceptionelle udsigt over vandet”, fortæller Farnaz om sit yndlingsrum.

EN STOR HERSKABSLEJLIGHED I KØBENHAVN K
Farnaz ser ikke sig selv som en drømmer, og hun gør sig ikke tanker om, hvor hun er om hverken 6 måneder eller 6 år. Men spørger man hende, hvor hende og Lars bor, når børnene er blevet store og er flyttet hjemmefra, så svarer hun prompte: “Så bor vi i en stor herskabslejlighed i København K. Jeg elsker København. Der er så meget stemning, og jeg liver helt op, når jeg er der.”

Lars ser ikke helt så begejstret ud som Farnaz, og han tilføjer: “Jeg får energi af, at der ikke sker noget. Når vi snakker om at bo i København, så tænker jeg straks på problemer med parkering. Men hvis vi en dag skal bo i en lejlighed i København, så skal det være en god kombination, hvor jeg også kan være i sommerhuset i Tisvilde ofte – det vil være en ret fantastisk kombination.”

Om parret skifter den smukke gamle Strandvejsvilla i Klampenborg ud med en lejlighed i København, vil tiden vise. Lige nu nyder Lars, Farnaz, Ida, Anna og Conrad livet med havudsigt, masser af plads, gode parkeringsforhold og kort afstand til kontor og kunder.