Champagnesabling, spontandans, ‘Voksenjul’ og en 20 årgammel tradition

1. February 2024 7 min.

I en hverdag, der er præget af fart og konstant omstilling, hvor arbejdsliv og familieliv ofte flyder sammen, har Elbæk-familien på fem fundet deres faste holdepunkter, som de mødes om år efter år. De har nogle helt faste traditioner, der binder den sammenbragte familie sammen og giver mulighed for at fejre og feste med venner og familie.

I mange familier er julen en af de største højtider i løbet af året, og det er det også i Elbæk-familien. Men sådan har det ikke altid været – i hvert fald ikke for Farnaz. Farnaz kom til Danmark fra Teheran i Iran sammen med sin mor og to søstre, da hun var 6 år gammel. Hendes far flyttede hertil et år tidligere som politisk flygtning. Det var her i Danmark, at hun første gang blev introduceret til julen, da en kærlig og gæstfri dansk familie inviterede Farnaz’ familie til at fejre juleaften sammen med dem. Den iranske familie tog straks traditionen til sig, og siden har de hvert år givet den fuld gas med pynt og faste traditioner.

JUL I EN SAMMENBRAGT FAMILIE
Nogle juletraditioner er helt faste i Elbæk-familien, og andre ændrer sig, alt efter om børnene er der eller ej. For som sammenbragt familie betyder det, at det hvert andet år kun er Lars og Farnaz, der fejrer julen sammen, mens Anna og Ida holder jule[1]aften med deres mor, og Conrad holder jul hos sin far.

“Det er den højtid, der er sværest, når man har skilsmissebørn”, siger Farnaz. Hun fortæller, at forholdet mellem børnenes forældre er rigtigt godt. Sammen gør de deres bedste for at gøre det lettere for børnene, når de skal fejre jul uden den ene af forældrene. Hvert år samles alle forældre og børn på juleaftensdag til æbleskiver og glögg hos Elbæk-familien, hvor de udveksler gaver og kram, inden familierne igen deler sig op.

De år, hvor Lars og Farnaz ikke har børnene den 24. december, fejrer de to julen i hinandens selskab. Selvom det kun er de to, går de ikke på kompromis med noget – pynten, hyggen og den gode mad er stadig på samme høje niveau. Det eneste, der ændrer sig, er Lars’ påklædning i køkkenet, afslører Farnaz grinende:

“Når det er ‘voksenjul’ er den eneste forskel, at det er uden tøj på. Så står Lars i bar røv og forklæde og laver den vildeste julemad til os.”

KLIPPE-KLISTRE OG JULETRÆSFÆLDNING
I løbet af julemåneden står den også på julehygge og faste traditioner med venner og familie: “I løbet af december mødes vi altid med to vennepar og deres børn. Vi er sammen hele dagen, spiser julemad og så går vi all in på at lave julepynt, indtil vi ikke kan holde os oprejst mere”, fortæller Farnaz.
Derudover er en fast del af julen også at fælde og pynte træet sammen på juleaftensdag. Det gør de sammen med børnene, der også sætter julestjernen i toppen af træet på skift – “Og de har 100% styr på, hvis tur det er fra år til år,” griner hun. Når træet er pyntet, går Lars og Farnaz i kirke til julegudstjeneste sammen med de børn, der har lyst til at gå med. Efter kirken er det tid til at spise god julemad.

Julemåneden sluttes af med et brag i sommerhuset i Tisvilde. Her samler de venner og familie til en nytårsfest de år, hvor det er deres tur til at fejre årsskiftet med deres tre børn.

“Alle tager ejerskab over festen, og vi overnatter alle i huset. Vi vågner op sammen og spiser morgenmad – det er en helt anden og nærværende måde at tilbringe tid med venner og familie på”, fortæller Farnaz.

SPONTANDANS OG FESTER UDEN ALKOHOL
Noget Farnaz har taget med sig fra sin egen familie og opvækst, og givet videre til familien på fem, er dans. I Farnaz’ familie har de altid danset meget – også når der ikke var nogen særlig anledning.

Lars fortæller, at det var noget, han lige skulle vænne sig til, og en barriere han skulle over: “I danser altid i jeres familie. Lige pludselig danser alle bare. Både børn og voksne. Det er faktisk meget sjovt, når man først er kommet over den barriere. Og der er jo ikke noget mere skønt end at danse”.
Han tilføjer en anden positiv ting, som Farnaz og hendes familie ofte gør – nemlig at mødes og feste, ofte også spontant, uden at alkohol er omdrejningspunktet. “Alkoholen definerer ikke, om det er en god fest eller ej. Jeg tænker slet ikke over det, når vi er sammen med din familie, og det er meget rart”

„VI HAR DEN VILDESTE PARTYSKUFFE!“
I de fleste familier bliver der fejret fødselsdag med morgenmad, sang og flag. Men hos Elbæk-familien stopper de ikke dér. Rundstykkerne og morgensang bliver altid suppleret med konfettirør, guirlander og balloner i massevis.

“Vi går all in på fødselsdage – der er noget fuldstændig magisk ved dem”, fortæller Farnaz, der er vokset op med, at der blev gjort ekstra meget ud af at pynte op, når en i familien fyldte år.

“Vi har den vildeste partyskuffe! Hver eneste gang jeg er i Søstrene Grene og ser noget fedt, så køber jeg et lager af det. Og nu er jeg ovenikøbet gået over til helium til ballonerne. Det skal aldrig være kedeligt!”

I mange år slog de Ida og Conrads fødselsdage sammen, og holdt kæmpe fælles fødselsdagsfest for venner og familie i sommerhuset eller derhjemme. “De har fødselsdag om sommeren med en uges mellemrum. Vi var 50 mennesker samlet, og den fik alt, hvad den kunne trække med fest, popcornmaskine og ballondans”, fortæller Farnaz med glæde i øjnene.

Det er ikke kun familien, der har glæde af Farnaz’ forkærlighed for at fejre, når mennesker omkring hende fylder år. Lars fortæller, at Farnaz også lægger mærke til, hvornår deres kunder har fødselsdag: “Så sørger hun for, at der er kage og flag, hvis vi skal mødes med dem på deres fødselsdag.”

CHAMPAGNESABLING OG ANTIDAGLIGDAG
Et andet fast holdepunkt i den festglade familie er festivaler. Elbæk-parret er at finde i deres sommerhus hvert år i uge 29, når Tisvilde bliver fyldt med mennesker, musik, lækker mad og god stemning til festivalen ‘Musik i Lejet’.

Inden pandemien ramte, blev sommerhuset også altid fyldt med gæster i uge 29 til fest og champagnesabling, fortæller Farnaz:

“Vi åbnede vores hjem op, og ofte var vi mellem 30 og 50 mennesker samlet i sommerhuset. Alle gæsterne kom med en champagne under armen, og så sablede kvinderne dem – det var altid festligt. Bagefter gik vi samlet i flok videre til et bord, vi havde bestilt i byen og festede videre.”

Musik i Lejet er ikke den eneste festival, som parret bruger sommeren på sammen. For hvert år til august går turen til bøgeskoven i Skanderborg til festivalen ‘Smukfest’, og sådan har det været i mange år. I år gik alt op i en højere enhed, da Lars fyldte 50 år, mens de var afsted.
Omringet af familie og gode venner fik han sunget fødselsdagssang, da klokken slog midnat og igen om morgenen, hvor selv teltet på festivalen var pyntet op.

EN TRADITION MED 20 ÅR PÅ BAGEN
Sommerhuset i Tisvilde danner også rammerne for en anden fast tradition, som efterhånden har ret mange år på bagen, nemlig Sankt Hans. Det er en tradition, som Lars startede, fordi det var en dag, han havde lyst til at fejre i gode venners lag – og sådan har det været i 20 år nu. Hvert år fylder Elbæk-parret sommerhuset i Tisvilde med gode venner, spiser god mad og kommer en hjemmelavet heks på bålet i haven.

I mange år har det foregået på samme måde, fortæller parret: “Vi er værter, lægger hus til og sørger for, at rammerne omkring det er i orden – og resten sørger gæsterne for. Alle tager mad med til bordet, og det er altid de samme retter, som de tager med. Det er som om, at der er faste roller, som alle falder ind hvert år. Det er meget sjovt.”

I takt med at parrets og vennernes børn er blevet ældre, og der er kommet studentergilder, festivaler og andre ting på tværs, er det blevet lidt sværere at holde fast i traditionen, som den altid har været – men så må man tænke ud af rammerne, fortæller Lars:

“I år mødtes vi tre herrer på kroen til Skt. Hans-middag. Vi spiste og hyggede os til de lukkede kl. 2. Det var en fantastisk aften.”